SNAC la noi la şcoală

Faza județeană a concursului SNAC „Împreună pentru Viitor” 2014

Sâmbătă, 5 aprilie 2014, pe scena Liceului de artă ,,Octav Băncilă” din Iaşi, Şcoala Gimnazială Specială, Liceul Teoretic ,,M.Costin” şi Liceul Tehnologic Valea Seacă structura Conţeşti , au oferit tuturor celor prezenţi un exemplu de implicare, solidaritate şi voluntariat la concursul de dans ,,Împreună pentru viitor” din cadrul SNAC (Strategia Naţională de Acţiune Comunitară). Atât echipa de dans modern ,,Iris” cât si cea de dans tradiţional ,,Busuiocul”, alcătuite din elevi beneficiari şi elevi voluntari de la cele trei instituţii de învăţământ au reusit să impresioneze juriul prin prestaţia lor artistică şi să obţină locul I la etapa judeţeană a concursului. Juriul a avut în componenţă printre alţii doi profesori coregrafi de la Liceul de artă,,Octav Băncilă” şi un reprezentant al ISJ Iaşi. Astfel, cele doua echipe alături de coordonatorii lor prof. Gîrbu Adriana, Plaiu Oana, Puiu Mirela, Novac Daniela, Pasat Carmen, director Nedelcu Gabriela, tehnician sunet Iftimi Mihai, vor participa în data de 26 aprilie la etapa regională a concursului care se va desfăşura la Vaslui.

 

 

 

Voluntari în cadrul SNAC

Persoanele implicate-voluntarii își împărtășesc cunoștințe, informații și lucruri pe care le pot face în beneficiul unui grup de persoane aflate în dezavantaj.

Voluntarii lucrează în cadrul comunității oferind: Timpul, energia, talentul, inițiativa, inteligența, grija, considerația, resursele pe care le au într-un cuvânt solidaritatea umană.

Liceul Teoretic „Miron Costin” Pașcani
Biblioteca Municipală Pașcani
Centrul de Plasament „Sfântul Stelian” Pașcani
Colegiul Național C.F. Unirea Pașcani
Colegiul Național „Mihail Sadoveanu„ Pașcani
Școala cu clasele I-VIII Conțești
Școala cu clasele I-VIII Lunca Pașcani
Școala „Petru Rareș” Hârlău
Grădinița Hărmăneștii Vechi
        Viziunea voluntarilor din cadrul celui mai longeviv proiect de acțiuni comunitare “Zâmbetul Speranței” încheiat între Școala Specială Pașcani și Liceul Teoretic “Miron Costin” Pașcani este de a crea o lume în care copii și tinerii nu mai suferă și au posibilitatea de a se integra în societate, urmărind scopuri comune.

Ce obiective urmăresc?

•Schimbarea mentalității comunității în care trăiesc și se dezvoltă copiii cu dizabilități din Pașcani.
•Participarea copiilor cu nevoi speciale la cât mai multe activități în școală și în afara ei.
•Încurajarea prietenilor și a relațiilor sociale între toți copiii.
•Educarea tuturor copiilor pentru integrare și acceptarea diferențelor dintre oameni.
•Utilizarea în comun a tuturor facilităților: bibliotecă, teren de sport, săli de concurs, stadioane, sălii de gimnastică, tehnologia informației

Proiecte derulate în cadrul SNAC

 

Împreună pentru viitor
Zâmbetul Speranței
Pentru un zâmbet de copil
Călătorie în lumea cărților
Suntem diferiți dar mereu aproape
Tradiții și obiceiuri la români
Mărțișorul la români
Obiceiuri Pascale
În vizită la prieteni
Săptămâna legumelor donate
Dăruind vei dobândi
Am pornit să colindăm
În luna noiembrie 2009, apoi în 2010, apoi în 2011 elevii și voluntarii au participat la acțiunea “”Săptămâna legumelor donate”, acțiune de solidaritate umană, de ajutorare a bătrânilor singuri, precum și a unor familii cu venituri precare.

     

 

  În acțiunea comunitară “Tradiții  și  obiceiuri la români”, elevii au fost implicați în confecționare unor obiecte de împodobit casa (icoane), sau de împodobit masa de Paște, cu ouă încondeiate sau costumul popular cu ornamente florale, motive naționale, tradiții din zonele folclorice, Moțca, Tătăruși, Hârlău, (cântece populare, religioase).

    În central de servicii “Sf. Stelian”, elevii și voluntarii au desfășurat activitatea practică “Salata de fructe” unde și-au pus în valoare abilitățile gospodărești în prepararea unui desert delicios care se poate servi la o masă de sărbătoare.

În acest an șșcolar, catedra de religie  desfașoară  multiple activități pentru cinstirea sărbătorilor creștine, avand ca parteneri elevii voluntari de la Colegiul CF „”Unirea”” preotii de la  Biserica  „Sfanta Vineri „” din Pa;cani. Acvtivitatile sunt organizate in colaborare si cu alte cadre didactice din cele doua institutii de invatamant  sub forma unor concursuri, expozitii, prezentari power point, filme educative, etc.